Моето Българско Лято ДЕТСКА ВАКАНЦИЯ ЗА БЪЛГАРСКИ ЕЗИК, КУЛТУРА И ИСТОРИЯ

“Моето българско лято”

Българчетата днес имат нужда от здрава връзка с езика си, с богатството на традициите си, от познаване на историята и от емоционална близост с красотите на природата ни.

Независимо дали израстват в пределите на България или извън тях, смятаме, че за всяко от тях тази нужда е изконна.

Това, което научаваме за цял живот, е единствено това, което сме преживели, видeли, пипнали, извървeли...

Виждаме своето призвание в това, българският език – красив, правилен, достоен – да заживее в сърцата и в устите на децата, българската история да придобие смисъл и конкретни измерения, културата и традициите ни да докоснат лично и непосредствено.

Какво предлагаме

НАШАТА МИСИЯ

Идеята за детската българска ваканция възникна от желанието да помогнем на децата на български родители, които израстват в чужбина, да изградят емоционална връзка с майчиния си език, да го свържат с обкръжението, културата, традициите в България.

Постепенно осъзнахме, че в забързаното ни ежедневие тази връзка липсва често и на децата, които живеят в пределите на България. Затова нашата ваканция е насочена и към тях.

А срещата между децата от цялата Голяма България може да бъде единствено обогатяваща за всички участници.

Ние не искаме да възпитаваме патриотични чувства, да се прехласваме пред това, което е било или да представяме само красивата част на настоящето. Искаме да покажем една възможна вселена, в която съществуват любов към природата, родови връзки, прецизност и красота на езика, любознателност и сръчност.

Ваканцията е комбинация от занимателни интерактивни упражнения по българска лексика и граматика, докосване до традиционни занаяти и умения, запознаване с основни моменти от българската история, спортна и опознавателна активност сред природата.

Приоритети

Български език : от личен опит познаваме ситуацията и нуждите на децата от български произход, израстващи в чужбина, както и на техните родители. Също така вярваме, опирайки се на тезите на психолозите, че ролята на майчиния език е основополагаща за формиране на интелектуалните способности у едно дете. За съжаление обаче мястото на българския в ежедневието на тези деца е ограничено. А знаем, че те научават и използват това, което за тях има емоционална и контекстуална връзка.

Ще представим живия български език, който децата ще упражняват в разнообразни ситуации с връстници, в срещите си с педагози или с възрастни хора на място, в словесни игри. Не покриваме материала от учебниците и не заместваме българското училище, но преговаряме основни правила на правописа, общи за всички класове, които предадени в активна среда, могат да бъдат по-ефективно запаметени и да дадат основата на една добра езикова култура.

Моето Българско лято - Български език, летен лагер за деца
Моето Българско лято - Българска Литература, летен лагер за деца

Литературата ще докоснем с избрани класически текстове, които имат връзка към видените и преживени места, ще се запознаем с творби, превърнали се в българска литературна икона, ще почетем и съвсем съвременни автори.

Историята е неразривна част от българщината и я вплитаме в разговорите си за езика и културата. Историята ни вълнува лично и то не само влязлата в официалния учебен план, а и тази, за която едва в последните години започваме отново да научаваме. Местата, на които сме, ни дават чудесна възможност да съпреживеем периода на Второто българско царство, Освобождението и Възраждането, както и да ги съпоставим с историята на Европа.

Моето Българско лято - Българска история, летен лагер за деца
Моето Българско лято - Български занаяти, летен лагер за деца

Традицията е важна съставка на езика и досегът със стари занаяти, тяхното наблюдаване, лично преживяване и изпробване създава разбиране и близост.

Спорт, планина и игра: нуждата от ежедневна активност и радост от движението е изключително важна за децата от съвремието, а свежата природа на Габровския Балкан предлага много варианти за горски преходи, игри по поляни, които ще осигурят близост с българската природа, следващия важен аспект на българщината.

Моето Българско лято - летен лагер за деца

Очаквайте през лято 2022 следните седмични лагери с нови програми :

 • 1. Група 3 юли 2022 – 9 юли 2022 Морска детска ваканция в Обзор Пакетна цена - 410€

  Море и древност в Обзор 03.07. – 09.07.2022


  България, ваканция, море – това са за много деца от чужбина най-непосредствено свързаните думи. Затова решихме, че тази година не можем да пропуснем да предложим наша седмица на морето. Разбира се, тя е седмица "по нашия начин".

  Ще практикуваме и изчистваме българския език, ще развиваме изразяването ни, ще си четем и ще разказваме. Ще редуваме плажа и игрите във водата с разходки в планината сред горски въздух. Ще се докоснем до древна история, като посетим античната крепост на нос Св. Атанас, научим за уникалните златни съкровища на България, изпробваме прабългарската традиционна стрелба с лък. Ще танцуваме народни хора, ще предем вълна и ще учим техниките и на други ръкоделия, ще рисуваме под ръководството на педагог, сами ще претворим магията на хляба. Няма да пропуснем истинската лагерна атмосфера с лагерен огън на плажа и пикник в гората, кино вечери и диско вечери.

  Обзор е уникално място по нашето Черноморие с това, че тук Стара планина докосва морето и ние ще им се насладим по най-здравословния начин, като ги редуваме. Обзор е също традиционно гостоприемен за деца и ще ни предложи в началото на юли атмосфера на малко, но живо курортно градче, с прекрасно поддържани общи площи и културна програма – напр. Юбилейното десето издание на фестивала за детско творчество "Морско конче" и др.

  Групата ще бъде водена от Ирена Нецова и Елена Павлова.

  Пакетната цена от 410€ включва:

  • 6 нощувки в семен хотел Александърwww.hotel-aleksandarbg.com.
   Настаняване в стаи по 2 или 3 легла с балкон. Хотелът се намира на височина и част от стаите от 3ти и 4ти етаж са с изглед към морето. Собствен заграден двор за занимания, външен басеин за почивка и игри, когато не сме на плажа
  • изхранване на пълен пансион: традиционни български ястия за закуска, обяд и вечеря, сух пакет в случай на целодневен излет, следобедна закуска, плодове, негазирани напитки през деня
  • ежедневни занимания по български под формата на езикови игри, общуване или учебно време - лексика, граматика, литература, история, география
  • плаж в ранните дообедни – до 11,30ч, и следобедни часове - след 15,00ч
  • целодневна пешеходна екскурзия до античната крепост на нос Св. Атанас - гр. Бяла, археологически музей, по пътя – къпане, пикник, игри
  • разходка до м. Калето по екопътека в планината над Обзор, пикник с грил, опознаване на растения и билки
  • урок по традиционна стрелба с лък към школата Мадарски конник за възстановка на прабългарски обичаи
  • творческа работилница по рисуване с педагог
  • творчески занимания – ръкоделия, предене, рисуване
  • разучаване на няколко основни народни хора
  • месене на питка
  • вечери с лагерен огън, четене и разкази, дискотека, кино вечери
  • 2 ръководители на групата, от които един лицензиран педагог по български език и литература
  • задължителна застраховка злополука
  • група от минимално 10 и максимално 15 деца на възраст 10-14 години
 • 2. Група 17 юли 2022 – 23 юли 2022 Културно-спортна ваканция в Етрополе Пакетна цена - 390€

  Традиция и спорт в Етрополе 17.07. –23.07.2022


  В полите на Етрополския Балкан откриваме вплетени като в пъстра черга много от ценностите, на които залагаме в нашите летни седмици.

  Богато историческо наследство, свързано с Левски, Освобождението и Възраждането ни посреща в къщите на историческия музей и етрополския манастир. Той пък приютява не само спомените за вековна книжовна школа, но е и поддържан жив с обич от отец Емил и е заобиколен от вековни гори, водопад и лековит извор. Модерните спортни зали "Чавдар", възникнали със сътрудничеството на легендарния ни Христо Стоичков, ще ни предложат възможности за по-активен спорт. А Правец с неговия външен басеин с олимпийски размери и спираща дъха гледка към Балкана ще ни даде цял един ден радост за къпане, разхлада и игри.

  Освен това, ще научим как да оцветим великденски яйца по уникална стара техника с восък, ще предем и рисуваме, ще палим лагерен огън и ще танцуваме народни хора. И, разбира се и преди всичко, ще разкриваме красотата на българския език и ще се упражняваме правилно да го говорим и използваме.

  Групата ще бъде водена от Ирена Нецова и Елена Павлова.

  Пакетната цена от 390€ включва:

  • 6 нощувки в хотел Еверестwww.everestetropole.com.
   Хотелът с алпийска архитектура се намира в гората над Етрополе, с широка гледка над града и към Балкана, но на кратко пешеходно разстояние от центъра. Настаняването е в стаи с 2-4 легла.
  • изхранване на пълен пансион: традиционни български закуски, обяд или сух пакет в случай на целодневен излет, следобедна закуска, плодове, негазирани напитки през деня, вечеря
  • ежедневни занимания по български под формата на езикови игри, общуване или учебно време - лексика, граматика, литература, история, география
  • целодневна пешеходна екскурзия до Етрополския манастир "Св. Троица" с пикник
  • целодневна автобусна екскурзия до басеина на Риу-Правец, целодневен вход
  • посещение в обектите на историческия музей на Етрополе, беседи
  • работилница за боядисване на яйца със старата техника "етрополска плесканица" и с традиционни мотиви от 19. век
  • посещения в залите на спортен комплекс "Чавдар" и занимания според интересите на групата (тенис на маса, волейбол, футбол, бадминтон и др.) – програмата ще бъде уточнена на място
  • ежедневни творчески занимания – традиционни ръкоделия, предене с вълна, рисуване
  • вечери с лагерен огън, четене и разкази, импровизиран театър или дискотека, кино вечери
  • разучаване на няколко основни народни хора
  • туристически разходки в планината, опознаване на растения и билки
  • месене на хляб
  • 2 ръководители на групата, от които един лицензиран педагог по български език и литература
  • задължителна застраховка злополука
 • 3. Група 31 юли 2022 – 7 август 2022 История и занаяти в Габрово - Пакетна цена - 390€

  По стъпките на българските възрожденци в Габровския Балкан


  През лятото на 2021 г. ние стартирахме с програма в Габровския Балкан. Знаехме, че сме тръгнали с добра идея, но резултатът от нейното осъществяване удиви и нас самите. Тази малка българска ваканция въодушеви децата, които бяха с нас миналото лято. Те споделиха, че биха се включили отново в едно такова приключение. Вслушахме се в техните съвети, отбелязахме нещата, които най-силно ги впечатлиха и подредихме тазгодишната седмица над „Етъра“ така, че да бъде една още по-незабравима и смислена ваканция.

  Мотото ѝ е "По стъпките на българските възрожденци" и то изцяло се вписва в концепцията на нашата идея да събудим българското във всеки от нас. Ще се докоснем до магията на занаятите, с които Габровският регион се превръща в известен икономичекси център на Балканите в онези години. Ще минем по стъпките на българските просветители, ще влезем в клас с нашите връстници отпреди повече от 150 години. Ще изживеем величието на Шипченската епопея от 1877г. Няма да спрем дотук, защото постоянно ще играем, ще си припомняме ритмите на традиционните хора, сами ще сътворяваме и майсторим и ще лягаме уморени от хилядите стъпки, изминати в търсене на миналото и горската прохлада. И всичко това ще осъществим, като използваме средствата, които ни е предоставило родното българско слово.

  Групата ще бъде водена от Ирена Нецова и Ирина Велкова – какво ще привнесе всяка от тях в програмата и за децата – вижте в техните профили.

  • 7 нощувки в Къща за гости "Даскалов", Габрово – кв.Червена локва – www.daskalovhouse.com.
   Къщата за гости се намира на 500 м. над Етнографския музей на открито „Етъра“. Предлага настаняване в реновирани бунгала за 3-4 човека около широка открита поляна с малък басейн и широка гледка към Предбалкана. Бунгалата са с 2 стаи, общо дневно помещение, кухненски бокс, баня, в свежи тонове и изключително чисто поддържани
  • изхранване на пълен пансион: традиционни български закуски, обяд с тройно меню или сух пакет в случай на целодневен излет, следобедна закуска, плодове, негазирани напитки през деня, вечеря
  • ежедневни занимания по български под формата на езикови игри, общуване или учебно време - лексика, граматика, литература, история, география
  • целодневна екскурзия до вр.Шипка (минибус), музей Паметника на Свободата, туристически поход на връщане
  • полудневни екскурзии:
   - посещение в етнографски комплекс "Етъра" – традиционни занаяти по избор, беседа и игри
   - Соколски манастир – разходка, беседа, игри, рисуване
   - Габрово, Музей на образованието (Априловска гимназия) – беседа, образователни игри, разходка из Габрово с почивка за сладолед

  Всички такси за вход в ареала на Етъра, такси за участие в занаятчийски работилници, такси за музеи в Габрово и Шипка с беседи, една почерпка със сладолед са включени в цената

  • ежедневни творчески занимания – традиционни ръкоделия, рисуване
  • вечери с лагерен огън, четене и разкази, импровизиран театър или дискотека, кино вечери
  • разучаване на няколко основни народни хора
  • туристически разходки в планината, опознаване на растения и билки
  • месене и наричане на хляб
  • изработване на личен албум със спомени
  • 2 ръководители на групата, от които един лицензиран педагог по български език и литература
  • осигурено медицинско лице на място
  • задължителна застраховка злополука

  Пакетна цена - 390€

  • Препоръчителна възраст за участие: 9-13 години
  • Ваканцията е разработена и насочена към деца на български родители или смесени семейства, живеещи в чужбина, но не е ограничена до тях – от опит видяхме, че деца, живеещи в България, се чувстват също така добре да прекарат наситени с преживявания и разнообразни занимания дни, да създадат глобални приятелства и да натрупат знания и спомени.
  • За да могат пълноценно да използват програмата, децата е желателно да владеят български поне на средно говоримо ниво и да могат да четат и пишат на български.
  • Групата е от максимално 15 деца.
 • 4. Група 8 август 2021 – 12 август 2022 детски ваканционни работилници на Витоша

  С баба и дядо на планина – игра и учене - Витоша 08.08.-12.08.2022 – 145€


  За мото на тази по-различна програма сме избрали "с баба и дядо на планина"! Какви са първите ви представи, които извикват тези думи? Свободно време без напрежение, благи и обгрижващи възрастни, които желаят да предадат многото си знания и опит, но и обичта си, радостта от досега със струящата енергия на децата? Нашите "баба" и "дядо" са такива, освен това те самите са пълни с енергия и вдъхновение!

  Дневният лагер на Витоша е без преспиване, с ежедневно качване от и слизане до София с градски транспорт, занимания на хижа Балканити, ежедневни разходки из планината, готвен обяд и следобедна плодова закуска (например изстудена в потока диня). Децата упражняват основни лексикални и граматични теми, както и усвояват знания по география, топография, ботаника, зоология, екология на принципа "пипни, виж и преживей". Събират растения за свой хербарий и водят дневник за видяното и наученото всеки ден – всеки според своите възможности и интереси чрез съчинения, рисунки. Четат подходящи детски книжки и научават да рецитират по едно стихотворение.

  Разходките са в следобедните часове и са всеки ден с различен маршрут – Копитото, Момина скала, Офелиите, Ветровала, Дендрариума, Музея на мечката, Въжената градина, Тихия кът, Златни мостове. Децата могат нагледно да научат за географията на България (панорама към Софийското поле и Стара планина), за устройството на дървото и образуването на морените, да разберат основни правила за пребиваване в планината. Спортните и смелите имат възможност да се качат на въжения парк (срещу индивидуално заплащане), но всички – да поиграят на вечните детски игри на топка или ластик на поляните.

  Нашите "баба" и "дядо" са семейство Антония и Христо Велкови:

  Инж. Христо Велков –планински спасител с над 30 годишен стаж, планински водач с голям опит в българските и големи световни планини като алпинист и планинар. С вкус към изкуствата и спорта.

  Антония Велкова – преподавател по френски език и цивилизация, дълги години директор на Департамента по чуждоезиково обучение и приложна лингвистика към Технически университет-София и със златен медал за целоживотно дело. С вкус към музиката и природата.

  Езиковите занимания се водят от Таня Нецова – студентка по начална и предучилищна педагогика, педагог в детска градина, възпитаничка на Художествената гимназия, млада майка.

  • Тази седмица е най-подходяща за деца на възраст 6-10 год. За деца извън тази възрастова група се свържете за разговор с нас.
  • Всяко дете си носи раничка с бутилка вода, връхна дреха за дъжд и вятър, резервни чорапи, резервна тениска, евент. дъждобран
  • Тръгване в 09,00 ч от спирка на авт.63 на бул. Бъкстон и Околовръстно шосе
  • целодневна екскурзия до вр.Шипка (минибус), музей Паметника на Свободата, туристически поход на връщане
  • Връщане ок. 18,00 ч в София
  • Програмата е свързана и надгражда всеки ден, като петък следобед е обзорен, на импровизиран празник се представя създаденото, написаното и наученото. Ако все пак нямате възможност да пратите детето всеки ден, може да запазите отделни дни, като цената се намалява с 12% за всеки пропуснат ден, а с предимство при записването са децата за пълна програма.
 • Ваканцията е предназначена за деца от 9 до 14 години, евент. за братя и сестри в близка до тази възраст при предварително съгласуване. Ако Вашето дете е извън тази възрастова група, но се чувствате привлечени от проекта, свържете се въпреки това с нас – гъвкави и находчиви сме!
 • Езикът на общуване по време на ваканцията ще е изключително български! Разбира се, ще си помагаме взаимно за превод на названията на неща и понятия, ако не са ясни, както и всяко дете ще има възможност да разкаже нещо за или на езика, който му е близък.
 • Българчета, живеещи в чужбина или от смесени семейства, е желателно да владеят български поне на средно говоримо ниво и да могат да четат и пишат на български, за да могат пълноценно да използват програмата.
 • Децата трябва да могат и желаят да се движат сред природата. Възнамеряваме да правим различни по продължителност разходки в гората, планината или край морето (напр. макс. до 3 часа/ ден).
 • Мобилните устройства на децата ще бъдат съхранявани при ръководителите на лагера, децата ще ги получават за ползване (обаждания, общуване, игра) за около 30-45 мин. на ден по време, зависещо от програмата, както и за снимки по време на екскурзиите. Моля, запознайте предварително децата си с това условие!
 • Желаем за времето на Българската ваканция децата да се въздържат от консумация на нездравословна храна. Моля да не бъдат донасяни чипсове, солети, бонбони и подобни солени и сладки продукти, както и газирани напитки. Осигуряваме балансирана, домашно приготвена, предимно традиционна българска храна. За извънредни почерпки за всички, напр. пуканки за кино-вечер, ще се погрижат ръководителите.
 • Групата е от минимално 10 и максимално 15 деца.
 • За всяко участващо дете е сключена задължителна застраховка слополука - Общи условия на застраховката

Пакетната ни цена е публикувана отделно за всяка програма и включва изброените в програмата елементи.

Предвид несигурната икономическа ситуация, при значително увеличение на цените на ресурсите (храна, енергия, горива), измервано в инфлационен ръст от над 10% спрямо м.януари 2022, агенцията си запазва правото да коригира пакетните цени със съответния инфлационен процент.

Пакетната цена не включва джобни разходи за всяко дете – напр. за дребни сувенири, сладолед, сладки, за морската седмица – 1-2 атракциона, и др.

Допълнително за заинтересуваните осигуряваме:

 • групов транспорт от и до София с лицензиран превоз (18-местен бус) – в зависимост от интереса и затоварването
 • самолетни билети, услуга на превозвача „стюардеса за непридружени деца“, посрещане и изпращане на непридружени деца от чужбина

Ако вече сте решили да запишете детето си за нашата ваканция, моля попълнете и изпратете следната Заявка за записване: Свалете заявката за записване

До 2 работни дни ще Ви потвърдим наличието на свободно място, потвърждението на резервацията и ще получите договор за туристическа услуга.

Дължимата цена се заплаща по банков път по следната схема:

 • 200€ до 3 дни след подписване на договор, което представлява депозит за гарантиране на резервацията; в случай на отказ от програмата от страна на участника, депозитът не се възстановява;
 • дължимият остатък от цената до 1 месец преди началото на резервираната седмица
 • при записване в срок по-кратък от 4 седмици преди началото на програмата, цялата сума е дължима в срок до 3 дни от записването.

В случай на непредвидени (форсмажорни) обстоятелства (напр. въвеждане на административни ограничителни мерки – локдаун, особено неблагоприятни метеорологични условия или др.), както и при недостатъчен брой записани участници – под 10 деца, вследствие на които сме принудени да откажем провеждането на детския лагер за даден период, ще Ви предложим следния избор:

 • прехвърляне на резервацията за друга дата
 • прехвърляне на резервацията за друг сезон (т.н. издаване на ваучер)
 • връщане на платената сума, с приспадане на такса за обслужване от 50 лв

В случай на непредвидими обстоятелства от страна на участника (напр. заболяване или др. – представя се съответен официален документ), които налагат отказ от участие, възстановяваме платената сума с приспадане на невъзвръщаемия депозит.

Моля, запознайте се още със следните правила по време на нашите лагери:

 • Мобилните устройства на децата ще бъдат съхранявани при ръководителите на лагера, децата ще ги получават за ползване (обаждания, общуване, игра) в късния следобед за ок. 30-45 мин. и за кратко сутрин след закуска. Моля, запознайте предварително децата си с това условие!
 • Езикът на общуване по време на ваканцията ще е изключително български! Разбира се, ще си помагаме взаимно за превод на названията на неща и понятия, ако не са ясни, както и всяко дете ще има възможност да разкаже нещо за или на езика, който му е близък.
 • Децата от основната възрастова група (9-13 год.) трябва да могат и желаят да се движат сред природата. Възнамеряваме да правим различни по продължителност разходки в гората и планината (напр. макс. до 3 часа/ ден).

Ако вече сте решили да запишете детето си за нашата ваканция, моля попълнете и изпратете следната Заявка за записване: Свалете заявката за записване

До 2 работни дни ще Ви потвърдим наличието на свободно място, потвърждението на резервацията и ще получите договор за туристическа услуга.

Дължимата цена се заплаща по банков път по следната схема:

 • 180€ до 3 дни след подписване на договор, което представлява депозит за гарантиране на резервацията; в случай на отказ от програмата от страна на участника, депозитът не се възстановява;
 • дължимият остатък от цената до 1 месец преди началото на резервираната седмица
 • при записване в срок по-кратък от 4 седмици преди началото на програмата, цялата сума е дължима в срок до 3 дни от записването.

В случай на непредвидени (форсмажорни) обстоятелства (напр. въвеждане на административни ограничителни мерки – локдаун, особено неблагоприятни метеорологични условия или др.), както и при недостатъчен брой записани участници – под 10 деца, вследствие на които сме принудени да откажем провеждането на детския лагер за даден период, ще Ви предложим следния избор:

 • прехвърляне на резервацията за друга дата
 • прехвърляне на резервацията за друг сезон (т.н. издаване на ваучер)
 • връщане на платената сума, с приспадане на такса за обслужване от 50 лв

В случай на непредвидими обстоятелства от страна на участника (напр. заболяване или др. – представя се съответен официален документ), които налагат отказ от участие, възстановяваме платената сума с приспадане на невъзвръщаемия депозит.

Впечатления от 2021

Удовлетворението ни е огромно, че първият сезон на "Моето българско лято" можа да бъде осъществен! В две групи през юли положихме основите на нещо, което за децата беше вълнуващо съчетание на интензивна игра и радостно общуване с непознати досега за тях изживявания в света на българската история, култура и традиция, забавно преодоляване на езикови бариери и неусетно приобщаване към родното; за родителите – удовлетворение; за нас организаторите – вдъхновение. Получихме много одобрителни и поощряващи начинанието ни отзиви и сигурни заявки за следващото лято.

Един много съкратен разказ в картинки Ви предлагаме по-долу, опитайте да усетите настроението ни на "безвремие".

Моето Българско лято - Български език, летен лагер за деца

Опознаваме култура и история,

Моето Българско лято - Български език, летен лагер за деца

треви и цветя,

Моето Българско лято - Български език, летен лагер за деца

традиции и занаяти

Моето Българско лято - Български език, летен лагер за деца

и сами ги пресъздаваме,

Моето Българско лято - Български език, летен лагер за деца

творим с естествени материали

Моето Българско лято - Български език, летен лагер за деца

и със стари похвати,

Моето Българско лято - Български език, летен лагер за деца

учим и упражняваме,

Моето Българско лято - Български език, летен лагер за деца

където ни е приятно,

Моето Българско лято - Български език, летен лагер за деца

изразяваме се

Моето Българско лято - Български език, летен лагер за деца

в най-различни форми,

Моето Българско лято - Български език, летен лагер за деца
Моето Българско лято - Български език, летен лагер за деца

обединяваме отколешното и съвременното,

Моето Българско лято - Български език, летен лагер за деца

българското и общочовешкото,

Моето Българско лято - Български език, летен лагер за деца

правим гимнастика и посрещаме слънцето,

Моето Българско лято - Български език, летен лагер за деца

играем хора и разказваме истории около огъня,

Моето Българско лято - Български език, летен лагер за деца

търсим вълнуващото, което може да свърже историите и фактите от миналото с непосредственото настояще, за да остави следа в спомените и в осъзнаването. (На снимките тук –импровизирано състезание по лъвски скок за годишнината от рождението на Васил Левски, по време на което всички без разлика на възраст и пол дават всичко от себе си!)

И, разбира се – игра, игра и нови приятели

Моето Българско лято - Български език, летен лагер за деца
Моето Българско лято - Български език, летен лагер за деца
Моето Българско лято - Български език, летен лагер за деца

търсим вълнуващото, което може да свърже историите и фактите от миналото с непосредственото настояще, за да остави следа в спомените и в осъзнаването. (На снимките тук –импровизирано състезание по лъвски скок за годишнината от рождението на Васил Левски, по време на което всички без разлика на възраст и пол дават всичко от себе си!)

В класацията на децата за най-впечатлителните преживявания на края на лагерната седмица водеха:

Месенето на питка

Моето Българско лято - Български език, летен лагер за деца
Моето Българско лято - Български език, летен лагер за деца

Досегът с тестото, вълнението от "алхимията" на замесването, изненадата колко мек и "жив" на усещане е хлябът - явно все още дълбоко докосва децата и те чувстват, че това – сега, както и някога – си е тайнство, носещо силата на живота.

"Слънчева" питка с мая, втасала на слънце или хляб с наричане – опитахме и двете.

Походът на Шипка

Моето Българско лято - Български език, летен лагер за деца

Целодневният ни излет до Шипка и състезанието по изкачване на 894-те стъпала до Паметника на свободата, нагледният ни урок по география, история, военна стратегия и литература навръх Орлово гнездо, връщането пеша през гората до Етъра, и най-вече импровизираната битка по "защитата на върха", която децата сами си спретнаха, вълнуваше до края на деня, че и до края на лагера.

Старото школо

Моето Българско лято - Български език, летен лагер за деца

с присъщата система на наказания и поощрения е много забавно, първата среща с глаголицата – интригуваща. (Музей на образованието, Габрово)

Моето Българско лято - Български език, летен лагер за деца

Макар, че лятото на 2021 не беше леко за каквито и да е туристически планове, камо ли за нови проекти, направихме всичко зависещо от нас. Така ще е и през лятото на 2022. Очакваме Ви с вдъхновение, радост и нови идеи!

Медия

Началото

С хурка и вретено

Еньовден

Св. Елена и Константин

Вижте последните новини в нашата фейсбук група:

Медиите за нас

Нашите ръководители

Ирена Янева - Нецова
Ирена Янева - Нецова

Ирена Янева - Нецова

Координатор на групата, с педагогически опит в преподаване на български език и литература. Преди малко повече от десет години изцяло се отдава на идеята да превърне обучението по български език в средство за изграждане на културни , образовани и успешни личности. От опита си на педагог знае, че играта и забавлението са едни от успешните начини да научиш едно дете на нещо, като събудиш в него любопитсвото да опознава света. Отговаря за езиковата програма, интегрирането на история, география, литература в едно цялостно изживяване на нещата от живота, които ни срещат, за месенето на слънчеви питки.

Елена Павлова Координатор на групата Моето Българско лято
Елена Павлова

Елена Павлова

Координатор на групата, с опит в туризма и авиацията от над 20 години, с целоживотен интерес към народните танци, традиции, занаяти, планината и природата. С две деца, отгледани в чужбина, чиито опознавателни пътешествия из България зараждат идеята за проекта „Българско лято“. Отговаря за организацията, логистиката, ръкотворната програма, хорáта, музикалната и спортната програма.

Контакти - Моето Българско Лято

За повече въпроси и запитвания, пишете ни на:

Свържете се с нас