Моето Българско Лято ДЕТСКА ВАКАНЦИЯ ЗА БЪЛГАРСКИ ЕЗИК, КУЛТУРА И ИСТОРИЯ

“Моето българско лято”

Българчетата днес имат нужда от здрава връзка с езика си, с богатството на традициите си, от познаване на историята и от емоционална близост с красотите на природата ни.

Независимо дали израстват в пределите на България или извън тях, смятаме, че за всяко от тях тази нужда е изконна.

Това, което научаваме за цял живот, е единствено това, което сме преживели, видeли, пипнали, извървeли...

Виждаме своето призвание в това, българският език – красив, правилен, достоен – да заживее в сърцата и в устите на децата, българската история да придобие смисъл и конкретни измерения, културата и традициите ни да докоснат лично и непосредствено.

Какво предлагаме

НАШАТА МИСИЯ

Идеята за детската българска ваканция възникна от желанието да помогнем на децата на български родители, които израстват в чужбина, да изградят емоционална връзка с майчиния си език, да го свържат с обкръжението, културата, традициите в България.

Постепенно осъзнахме, че в забързаното ни ежедневие тази връзка липсва често и на децата, които живеят в пределите на България. Затова нашата ваканция е насочена и към тях.

А срещата между децата от цялата Голяма България може да бъде единствено обогатяваща за всички участници.

Ние не искаме да възпитаваме патриотични чувства, да се прехласваме пред това, което е било или да представяме само красивата част на настоящето. Искаме да покажем една възможна вселена, в която съществуват любов към природата, родови връзки, прецизност и красота на езика, любознателност и сръчност.

Ваканцията е комбинация от занимателни интерактивни упражнения по българска лексика и граматика, докосване до традиционни занаяти и умения, запознаване с основни моменти от българската история, спортна и опознавателна активност сред природата.

Приоритети

Български език : от личен опит познаваме ситуацията и нуждите на децата от български произход, израстващи в чужбина, както и на техните родители. Също така вярваме, опирайки се на тезите на психолозите, че ролята на майчиния език е основополагаща за формиране на интелектуалните способности у едно дете. За съжаление обаче мястото на българския в ежедневието на тези деца е ограничено. А знаем, че те научават и използват това, което за тях има емоционална и контекстуална връзка.

Ще представим живия български език, който децата ще упражняват в разнообразни ситуации с връстници, в срещите си с педагози или с възрастни хора на място, в словесни игри. Не покриваме материала от учебниците и не заместваме българското училище, но преговаряме основни правила на правописа, общи за всички класове, които предадени в активна среда, могат да бъдат по-ефективно запаметени и да дадат основата на една добра езикова култура.

Моето Българско лято - Български език, летен лагер за деца
Моето Българско лято - Българска Литература, летен лагер за деца

Литературата ще докоснем с избрани класически текстове, които имат връзка към видените и преживени места, ще се запознаем с творби, превърнали се в българска литературна икона, ще почетем и съвсем съвременни автори.

Историята е неразривна част от българщината и я вплитаме в разговорите си за езика и културата. Историята ни вълнува лично и то не само влязлата в официалния учебен план, а и тази, за която едва в последните години започваме отново да научаваме. Местата, на които сме, ни дават чудесна възможност да съпреживеем периода на Второто българско царство, Освобождението и Възраждането, както и да ги съпоставим с историята на Европа.

Моето Българско лято - Българска история, летен лагер за деца
Моето Българско лято - Български занаяти, летен лагер за деца

Традицията е важна съставка на езика и досегът със стари занаяти, тяхното наблюдаване, лично преживяване и изпробване създава разбиране и близост.

Спорт, планина и игра: нуждата от ежедневна активност и радост от движението е изключително важна за децата от съвремието, а свежата природа на Габровския Балкан предлага много варианти за горски преходи, игри по поляни, които ще осигурят близост с българската природа, следващия важен аспект на българщината.

Моето Българско лято - летен лагер за деца

По време на едноседмичния лагер в Габровския балкан, областта Етъра предлагаме:

 • Ежедневни занимания по български език (лексика, граматика, литература, история) – интегрирани в програмата за деня, на закрито (зала за занимания с мултимедиен екран), на открито (навес на поляната) или по време на екскурзиите, равностойни на поне 2 учебни часа на ден.
 • Една целодневна екскурзия на седмица:
 • Полудневни екскурзии:
 • вечер с лагерен огън, разказване на народни приказки, импровизиран театър
 • разучаване на няколко основни народни хора
 • игри по ориентиране в гората и туристически разходки в планината
 • месене и наричане на хляб
 • предене с хурка и вретено или изработване на фигурки от естествена вълна
 • замесване на традиционна българска тестена закуска
 • изработване на личен албум със спомени
 • 1. Група 10 юли 2021 – 17 юли 2021 (събота-събота)
 • 2. Група 17 юли 2021 – 24 юли 2021 (събота-събота)
  (възможно е резервирането на 2-седмична ваканция, като програмата през двете последователни седмици се допълва, а не се дублира)
 • 3. Група 14 август 2021 – 21 август 2021 (събота-събота)

Часовете за пристигане и тръгване ще бъдат уговорени допълнително.

При достатъчно интерес и запълване на обявените дати могат да бъдат отворени допълнителни групи – моля пишете ни за Вашия интерес.

 • Ваканцията е предназначена за деца от 9 до 13 години, евент. за братя и сестри в близка до тази възраст при предварително съгласуване. Ако Вашето дете е извън тази възрастова група, но се чувствате привлечени от проекта, свържете се въпреки това с нас – гъвкави и находчиви сме!
 • Българчета, живеещи в чужбина или от смесени семейства, е желателно да владеят български поне на средно говоримо ниво и да могат да четат и пишат на български, за да могат пълноценно да използват програмата.
 • Групата е от максимално 15 деца.

Пакетната цена от 360€ включва:

 • 7 нощувки в Къща за гости „Даскалов“, Габрово – кв.Червена локва.
  Къщата за гости се намира на 500 м. над Етнографския музей на открито Етъра. Предлага настаняване в реновирани бунгала за 3-4 човека около широка открита поляна с малък басеин и широка гледка към Предбалкана. Бунгалата са с 2 стаи, общо дневно помещение, кухненски бокс, баня, в свежи тонове и изключително чисто поддържани.
 • изхранване на пълен пансион: закуска на блок-маса, обяд с тройно меню или сух пакет в случай на целодневен излет, следобедна закуска, плодове, негазирани напитки през деня, вечеря
 • целодневни занимания (езикови, спортни и занимателни) според програмата за съответната седмица
 • 2 ръководители на групата, от които един лицензиран педагог по български език и литература
 • осигурено медицинско лице на място
 • лицензиран транспорт с 18-местен бус за включените екскурзии по време на програмата
 • такси за вход в ареала на Етъра, такси за участие в занаятчийски работилници, такси за музеи в Габрово с беседи и други такси според програмата за седмицата (Трявна, Боженци, Шипка).
 • учебни материали и пособия за работа и ръкоделие
 • задължителна застраховка злополука - Общи условия на застраховката

Допълнително за заинтересуваните осигуряваме:

 • групов транспорт София-Габрово на 10.7., 17.7. и 14.8. и Габрово-София на 17.7., 24.7. и 21.8. с лицензиран превоз (18-местен бус) – в зависимост от интереса и затоварването – от 90 лв/човек
 • самолетни билети, услуга на превозвача „стюардеса за непридружени деца“, посрещане и изпращане на непридружени деца от чужбина

Моля, запознайте се още със следните правила по време на нашите лагери:

 • Мобилните устройства на децата ще бъдат съхранявани при ръководителите на лагера, децата ще ги получават за ползване (обаждания, общуване, игра) в късния следобед за ок. 30-45 мин. и за кратко сутрин след закуска. Моля, запознайте предварително децата си с това условие!
 • Езикът на общуване по време на ваканцията ще е изключително български! Разбира се, ще си помагаме взаимно за превод на названията на неща и понятия, ако не са ясни, както и всяко дете ще има възможност да разкаже нещо за или на езика, който му е близък.
 • Децата от основната възрастова група (9-13 год.) трябва да могат и желаят да се движат сред природата. Възнамеряваме да правим различни по продължителност разходки в гората и планината (напр. макс. до 3 часа/ ден).

Ако вече сте решили да запишете детето си за нашата ваканция, моля попълнете и изпратете следната Заявка за записване: Свалете заявката за записване

До 2 работни дни ще Ви потвърдим наличието на свободно място, потвърждението на резервацията и ще получите договор за туристическа услуга.

Дължимата цена се заплаща по банков път по следната схема:

 • 180€ до 3 дни след подписване на договор, което представлява депозит за гарантиране на резервацията; в случай на отказ от програмата от страна на участника, депозитът не се възстановява;
 • дължимият остатък от цената до 1 месец преди началото на резервираната седмица
 • при записване в срок по-кратък от 4 седмици преди началото на програмата, цялата сума е дължима в срок до 3 дни от записването.

В случай на непредвидени (форсмажорни) обстоятелства (напр. въвеждане на административни ограничителни мерки – локдаун, особено неблагоприятни метеорологични условия или др.), както и при недостатъчен брой записани участници – под 10 деца, вследствие на които сме принудени да откажем провеждането на детския лагер за даден период, ще Ви предложим следния избор:

 • прехвърляне на резервацията за друга дата
 • прехвърляне на резервацията за друг сезон (т.н. издаване на ваучер)
 • връщане на платената сума, с приспадане на такса за обслужване от 50 лв

В случай на непредвидими обстоятелства от страна на участника (напр. заболяване или др. – представя се съответен официален документ), които налагат отказ от участие, възстановяваме платената сума с приспадане на невъзвръщаемия депозит.

Медия

Началото

Пролетни настроения

С хурка и вретено

Св. Елена и Константин

Вижте последните новини в нашата фейсбук група:

Медиите за нас

Нашите ръководители

Ирена Янева - Нецова
Ирена Янева - Нецова

Ирена Янева - Нецова

Координатор на групата, с педагогически опит в преподаване на български език и литература. Преди малко повече от десет години изцяло се отдава на идеята да превърне обучението по български език в средство за изграждане на културни , образовани и успешни личности. От опита си на педагог знае, че играта и забавлението са едни от успешните начини да научиш едно дете на нещо, като събудиш в него любопитсвото да опознава света. Отговаря за езиковата програма, интегрирането на история, география, литература в едно цялостно изживяване на нещата от живота, които ни срещат, за месенето на слънчеви питки.

Елена Павлова Координатор на групата Моето Българско лято
Елена Павлова

Елена Павлова

Координатор на групата, с опит в туризма и авиацията от над 20 години, с целоживотен интерес към народните танци, традиции, занаяти, планината и природата. С две деца, отгледани в чужбина, чиито опознавателни пътешествия из България зараждат идеята за проекта „Българско лято“. Отговаря за организацията, логистиката, ръкотворната програма, хорáта, музикалната и спортната програма.

Контакти - Моето Българско Лято

За повече въпроси и запитвания, пишете ни на:

Свържете се с нас